Przepis na lukrowane ciasteczka

Przepis na lukrowane ciasteczka

Jesteście gotowi na kreatywność? Dzielimy się z Tobą naszym ulubionym przepisem na lukier! Aby zalać lukrem i ręcznie wykończyć około 10-15 ciasteczek o wielkości około 8cm będziesz potrzebować:

  • 50ml zimnej wody.
  • 300 gramów cukru pudru.
  • 10 gramów białka jaja kurzego w proszku.
  • Barwnik spożywczy według własnego wyboru (pamiętaj, że możesz mieszać większość kolorów z czerwonego, niebieskiego i żółtego).

Narzędzia do lukrowania ciasteczek

  • Foremki do dekoracji (polecamy te wielokrotnego użytku) - najlepiej co najmniej 3, ale lepiej 6.
  • Dysze do pipet: rozmiar 1, 2 i 3 na początek - co najmniej po jednej z każdego, ale najlepiej tyle samo kolorów, które zamierzasz użyć.

Metoda lukrowania ciasteczek

Wlej zimną wodę do miski miksera. Dodaj cukier puder i białko w proszku. Włącz mikser na bardzo niską prędkość. Wymieszaj składniki razem za pomocą miksera. Zwiększ prędkość dopiero wtedy, gdy składniki się połączą (jeśli włączysz mikser na zbyt wysokie obroty, cukier puder wyleci z miski i rozpryska się po całej kuchni!). Miksuj tak długo, aż uzyskasz konsystencję pasty do zębów, (bez żadnych grudek!!!).

Teraz, w zależności od tego, jak dużo ręcznego wykończenia wymagają Twoje ciasteczka kruche, weź około jednej trzeciej mieszanki i umieść ją w pojemniku z pokrywką. Jest to ważne, ponieważ wyschnie i utworzy skorupę, która sprawi, że pipetowanie stanie się koszmarem (zablokowane dysze to problem!!).

Do pozostałych dwóch trzecich stopniowo i bardzo delikatnie dodaj odrobinę więcej wody (dosłownie kilka kropel na raz) i dalej mieszaj. To będzie lukier do zalewowej bazy lodowej. I jak sama nazwa wskazuje, aby zalewa się rozpłynęła, musi być bardziej rzadka. Dąż do tego, aby lukier miał konsystencję miodu.

To jest to, twój lukier!

Przepis na lukrowane ciasteczka kruche

Po pierwsze, przygotuj swoje ulubione kruche ciasteczka. Jeśli bardziej interesuje cię lukrowanie niż pieczenie, zaopatrz się w kupione w sklepie www na naszej stronie. Wybierz najlepiej ciasteczka o gładkiej powierzchni. Z pewnością uda Ci się znaleźć.

Jeżeli potrzebujesz własne wzory ciasteczek kruchych. Możemy je dla Ciebie wykonać. Proszę skontaktuj się z nami.

Teraz będziesz musiał trochę zaplanować: Jeśli chcesz uzyskać kolorowy wzór na białym tle - spodzie, musisz odłożyć na bok trochę sztywnego lukru (o konsystencji pasty do zębów), a następnie rozdzielić resztę do małych pojemników i dodać odpowiednie barwniki spożywcze.

Będziesz mieć co najmniej 3 różne worki z lukrem:

  • Bardziej rzadki lukier do zalania podstawy.
  • Sztywny lukier w tym samym kolorze co baza do konturów.
  • Sztywniejszy lukier w innym kolorze do stworzenia wzoru na podstawie.

Najlepiej użyć jednego worka na każdy kolor, ponieważ mycie i suszenie worków zabiera dużo czasu i utrudnia zmianę koloru lukru.

Aby napełnić worki do dekoracji, włóż dyszę do worka do dekoracji (spiczastą stroną wychodzącą z otworu) i napełnij worek lukrem. Na początku wypełnij go nie więcej niż do jednej trzeciej objętości. W przeciwnym razie lukier będzie się wylewał i rozlewał po wierzchu, gdy zbyt mocno go naciśniesz.

Do obrysowania rysunku podstawy polecam dyszę numer 2, do zalewania bardziej rzadkiego lukru - dyszę numer 3. Do ręcznego malowania szczegółów - dyszę numer 1.

Zanim zaczniesz dekorować swoje kruche ciasteczko, pobaw się trochę i wyciśnij trochę lukru na blat, deskę, na której leżą kruche ciasteczka, aby poczuć jego płynność.

Kiedy będziesz gotowy, do dzieła!

Dekorowanie lukrowanych ciasteczek z logo firmy

Krok 1. Dekorowanie lukrowanych ciasteczek z logo firmy

Narysuj kontur swojego projektu na ciastku. Weź głęboki oddech i po prostu odważ się. Dobra wiadomość jest następująca: Jeśli nie jesteś z niego zadowolony, możesz go po prostu wytrzeć i zacząć od nowa! Nie ma nic do stracenia, można tylko zdobyć doświadczenie i dobrze się bawić! Możesz też z początkowo nieudanego projektu stworzyć inny rysunek.

Aby uzyskać prostą linię, zacznij od jednego punktu, a następnie podnieś worek do dekoracji, przesuń go w poprzek, dążąc do punktu końcowego, pomoże to stworzyć dość prostą linię.

Nie ma znaczenia, czy kontur jest identyczny z kształtem kruchego ciasteczka, czy też dekorujesz tylko jego część. Ważne jest, aby nie było żadnych przerw, aby kontur lukru był nieprzerwany. Stworzenie nieprzerwanego konturu jest bardzo, bardzo istotne. Wyobraź sobie, że tworząc kontur, tworzysz mur, mur poza który nie ma prawa wypłynąć bardziej rzadki lukier do zalania podstawy. On ma za zadanie rozlać się po ciasteczku. Wypełnić wszystkie wolne zakamarki i nierówności.

Teraz pozwól mu wyschnąć przez 5-10 minut. W międzyczasie możesz wyrysować kontur następnego kruchego ciasteczka lub napić się kawy.

Krok 2. Dekorowanie lukrowanych ciasteczek z logo firmy

Weź worek do dekoracji z bardziej płynnym lukrem i dyszą numer 3 i zacznij zalewać podstawę kruchego ciasteczka. Zacznij od zewnątrz (blisko konturu) i przesuwając się do środka, aż dotrzesz do środka. Zostaw trochę przerwy między liniami lukru, bo będą się one wzajemnie zlewać. Jeśli nie, możesz użyć trochę więcej lukru i manipulować wykałaczką, aby całe ciastko było pokryte równomiernie. Teraz delikatnie przeciągnij wykałaczką po mokrym lukrze, tak aby był równy. Jeśli pojawią się małe pęcherzyki powietrza, zlikwiduj je wykałaczką.

Jeśli jesteś z niego zadowolony, pozostaw go do wyschnięcia na co najmniej godzinę, dłużej, jeśli jest to duże ciasteczko kruche lub jeśli użyłeś dużo lukru. Alternatywnie, możesz je wysuszyć przez 30 minut w temperaturze 50 stopni Celsjusza. Tak 50, bardzo niskiej.

Krok 3. Dekorowanie lukrowanych ciasteczek z logo firmy

Kiedy tło na kruchym ciasteczku jest już suche, jesteś gotowy, aby naprawdę stać się kreatywnym. Jeśli teraz myślisz, że wszystko do tej pory brzmi trochę za dużo pracy, oto skrót:

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, użyj foremki do ciasteczek, tej samej, której użyłeś do zrobienia ciasteczek. Możesz również ręcznie przyciąć ciasteczko nożem, jeśli tworzysz wzór na zamówienie.

Aby uzyskać najlepsze rezultaty, najpierw narysuj wzór na czystym, grubym papierze (350 g/m² lub grubszym). Połóż następnie go na rozwałkowanej lukrze i wytnij wokół niego ostrym nożem. Pozostaw do wyschnięcia na co najmniej 1 godzinę w temperaturze pokojowej.

A teraz wracaj do dekorowania! Uznanie i radość innych stoi przed Tobą! Możesz użyć pisaka z jadalnym tuszem i narysować wzór na lukrze (zalecane dla logo, lub jeśli nie robiłeś tego wcześniej).

Na koniec, ręcznie udekoruj kruche ciasteczka używając worków do dekoracji i różnych kolorów lukru. Nie ma różnicy, czy wykonasz je za pomocą jadalnego tuszu, czy ręcznie. Pamiętaj tylko, aby po zakończeniu pracy pozostawić ciasteczka do wyschnięcia, aby się nie rozmazały. Po około godzinie lukrowane ciasteczka są gotowe do zapakowania lub zjedzenia!